Saturday, 10 December 2011

makna di sebalik kejadian pelik yang berlaku

Selamat bersua kembali, dan salam satu Malaysia serta salam cuti akhir tahun. Wahh, sejak bila pulak guwa punya intro ini TER-skema macam nie kan?  ==’


So, whats up with your ending 2011 holiday? Pasti nya semua meletup sana sini tangkap gambar and then upload dekat facebook sebab nak tunggu member-member komen kan? Alaa, benda biasa laa tu, tapi korang tak boring ke asyik buat benda yang sama je tiap kali log in kat Facebook tu? Lain laa macam Najwa Latif, dia bleh jumpa cinta muka buku dia. Korang ada ke? Hehe.


*****************


Emm, korang pernah dengar tak phrase ‘FACEBOOK DAH BORING, TWITTER PULAK JUST A TREND’ ? Kalau rase-rase belum dengar, cuba korang log in kat facebook and twitter, pastu korang dapat tak rase ape phrase yang guwa cakap tadi? Tapi kalau tak rase jugak, lantak korang lah, HAHA!!




Guwa nak tanya pasal kind of boring question such : Kau tengah buat apa? , Kau sihat tak? , Hari ini tak hangout ke? . Korang mesti letih kan nak jawab pasal this kind of ‘boring’ question? Kalau dah nama nya tengah online , tanya lagi tengah buat apa. Kalau korang tanya kat guwa, guwa akan jawab guwa tengah adun tepung nak buat roti canai pagi esok. Kalau rasa-rasa diri tu tak terasa macam kena sindir tak tahu lah nak cakap korang nie jenis apa punya keluaran manusia.


Cuba lah korang praktik kan tanya macam ini pulak time korang online tu : Amacam iman hari ini? Ada baik tak dari semalam? , macam mana solat semalam? Hatrik lagi ke? *hatrik = tinggal solat tiga waktu berturut-turut. Haa, kan ada jugak faedah nya. Tapi tak tahu la kalau member korang balas : Kau demam ke hari ini , or ehh kau tak payah nak bajet baik laa. Haha , sendiri mahu tanya iman masing-masing laa kan?


*************


Nak bercakap bab iman ini, nowdays banyak sangat perkara pelik yang berlaku dalam kehidupan seharian kita. Okay, korang nak contoh kan? Haa, contoh nya :



1.       Pasal sejadah duduk tahiyat akhir dalam sebuah masjid ini. Punya laa heboh pasal ini sampai siap ambil gambar buat kenangan. Tapi , its better kalau korang fikir sebab di sebalik kejadian ini. Sesuai tak kalau guwa cakap yang sejadah tu duduk tahiyat akhir sebab orang dah tak ramai nak duduk tahiyat akhir kat atas sejadah sekarang ini?




2.       Ayat suci Al-Quran keluar dari kulit seorang bayi. And setiap hari ayat itu akan bertukar ke ayat lain. Korang tak rasa ke yang ayat itu keluar kat kulit bayi sebab dah tak ramai orang yang bukak balik quran nak baca time waktu lapang? Haa, sama lah macam lirik lagu yang serita nya tengah meletup sekarang ini iaitu Ombak Rindu. Dalam lirik lagu dia ada ‘TUHAN, KU TAHU BANYAK DOSA KU HANYA INGAT KAMU KALA DUKA KU’.



Dalam lirik lagu pon suruh kita ingat pada Pencipta kita yang Maha Esa.  Inikan pulak kita yang dah berbelas and berpuluh tahun beragama islam. Lebih baik kita cari teman yang boleh bantu kita waktu susah daripada teman yang hanya peneman waktu kita bersuka ria.


p/s : kepada yang mengambil peperiksaan besar seperti  PMR , SPM , STPM and so on,  jom lah kita lebihkan munajat daripada kita lebih berhajat. ~_*.




 Kalau nak follow jugak, tekan bawah ini.

5 comments:

Zahirul Nukman said...

like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...like~...

=) teruskan berblog~ !!!

Pemburu Ilmu said...

Bagus...lebih maju lagi pd mase akan datang!

afdhalfikri said...

wah!!! cam tu la bagus....ade anjakan paradigma...bbhahah.....tak abes2 ngan ombak rindu ko tuh....

amien mohd isa said...

afdhal : kan benda tuh tengah hot sekarang. so harus lah jadi bahan bercerita. ape daa, kalau belum tengok lagi ajak laa cikk midah tersayang tu ye!! bhahahaha (tiru kau gelak)

Hashikin Fuhairah said...

nice entry :)