Monday, 26 December 2011

you make, you choose ! it yours :)

Act, sekarang dah ramai anak-anak muda yang baru lahir. So, pasti nya dalam kepala hotak diaorang dah terpikir nak ade jawatan tinggi-tinggi sebab yelah kan? Sekarang nie hidop dah mencabar, bukan macam atok nenek moyang kita tuh. Diaorang pergi sekolah bawak 50 sen pon dah cukup buat belanja.


 duit nie je patot kita bawak pergi sekolah =='


Asal nye guwa dah penah borak dengan atok guwa. Dia dok cerita yang makan mee 20 sen, makan kuih pulak 20 sen dapat 3 and air nye pulak just tambah 10 sen nak minum air sarsi gelas medium je. Hehe


Okay, cuba korang bayangkan apa akan terjadi kalau tanya 10 budak , 9 daripadanya akan menjawab nak jadi doktor. Or , apa-apa job lah yang sama kan?

Itu lah guna nye lumrah alam iaitu semua orang tidak boleh jadi doktor sahaja, semua orang tidak boleh menjadi perdana menteri, and yang paling penting semua orang tak boleh jadi raja. Begitu jugak lah guna nya semua ciptaan Allah. Sungguh indah aturannya sehingga kita pon tak dapat menjangka itu semua.

Sekiranya semua orang menjadi raja, siapa kan yang akan menjadi rakyat nye rite? Siapa pulak nak menjadi dayang nye,menjadi panglima nya betul? Sebab itu lah hanya satu sahaja taja yang akan dilantik di bawah satu negeti, satu sahaja orang yang akan menjadi raja di dalan sesebuah negara dan yang paling pasti nye SATU sahaja RAJA yang menguasai alam semesta ini.


 contoh raja dalam sesebuah negeri


We have to trust it all our life because there are no successfull in out life then in the truth region. Haa, itulah agama sebenar yang menjamin penganut nye masuk ke dalam syurga yang sungguh indah. For your information, dunia niehanya lah tipu daya atau muslihat dan dunia nie adalah bayangan kita di akhirat nanti.



 dunia hanya dalam genggaman tangan kita :)



Haa, nie guwa nak ajar sikit cara membe guwa tuh melawan nafsu nak tengok betis-betis, or pape pandangan yang akan merosakkan kite punya kepala laa kan. Semalam tuh guwa ngan membe pergi makan dekat kedai mamak tepi jalan je. Duit tak cukup, so just saving-saving lahh. Time tuh pulak ade orang cina buat 'kenduri' kahwin and kompen-kompem lah semua dress up gila babi kan?



Selamba je guwa punya membe cakap :


"Nie kalau bidadari aku kat atas tu nampak mesti dia jealous gila kan?"


  siapa makan cili terasa lah pedas nye kan??


Pergh, menjembur gila kot maksud ayt tuh, sungguh mendalam kata-kata dia. Rasa-rasa korang akan cakap apa pulak kat membe-membe korang untuk buat dia paham? just send it to mee ya? HEHEHE :)




kalau suka boleh klik sini :)

1 comment:

afdhalfikri said...

erk? "negeti" tu ape ek?? perkataan baru ka?? guwa dah cari kat kamus dewan tak jumpa pun. Lu sebat mane perkataan tu??? bbbbbbbahahahahaa...