Wednesday, 26 December 2012

boleh ke wish Merry Christmas ni ??


Angin pagi mendayu-dayu memanggil guwa bangun dari tidur. Tapi pusingan kipas no 5 membuatkan guwa menarik semula selimut untuk menyenyakkan lagi tidur guwa. Lagu Kita nyanyian Aizad membingitkan telinga guwa. Lalu guwa bangun, ambil handphone guwa dan mati kan bunyi alarm yang guwa set malam semalam.


" Padan muka kau. " bentak guwa dalam hati dan terus menghenyakkan tubuh kembali ke katil guwa. Hari ini bajet bangun lambat sikit. Maklumlaa, sudah nak akhir tahun so pastinya Krismas dah sampai masa nya. 25/12/2012. Ahhh, best nye dapat rehat hari selasa ni. Sehari lak tu takde kuliah.






Tatkala mata guwa dah gatal-gatal semacam menyuruh guwa bangun dari tidur, nafsu tidur yang membuak-buak menyuruh guwa melihat keluar tingkap melalui atas katil. Aduhh! Hujan lagi laa. Best ni nak sambung tidur. Harap-harap laa semua nya tak menganggu guwa nak bangun lambat hari ini.


"Aminn..Aminn! " bangun Subuh! 


Arghh ! Guwa lupa semalam guwa dah suruh member bilik sebelah guwa ini kejut guwa bangun subuh. Thanks lah member ingatkan guwa nak solat sama. Lalu guwa terus mengambil wudhu dan kerjakan solat Subuh sebagai kewajipan seorang Islam.


Selesai guwa habis solat, guwa pergi buka tingkap bilik. Cehh, ada gaya macam emak-emak kat rumah tu tak? Pagi-pagi dah buka tingkap nak bagi sang matahari masuk dalam rumah. Bagus juga guwa ini. Tiba-tiba ada pulak perasaan riak dalam diri guwa ini. Cehhh! takboleh guna betul.




Mata guwa tertancap pada air hujan yang turun renyai-renyai di luar tungkap. Wahh, renyai macam ini pon boleh banjir ke? Guwa tak berhasrat untuk ke kafe menikmati coffee atau makan roti canai. Tapi guwa lebih prefer nak buka Facebook layan mata yang nak tutup kembali sambung tidur ni.


Sedang guwa asyik melihat ke muka buku, tangan guwa tak henti-henti scrool ke bawah nak tengok apa yang menarik hari Krismas ni. Guwa terlihat sebuah post dari sahabat guwa. Kacak orangnya, pandai pulak tu. Guwa respect lu bro. Sini guwa copy apa dia tulis. Jom baca :



**************




today is Tuesday 25 / 12 / 2012 ::

Christian : Kenapa kau tidak mengucapkan Selamat Hari Krismas padaku?

Muslim : Agama kami menghargai toleransi antara agama, termasuk agamamu . Tapi , agama kami melarangnya .

Christian : Tapi kenapa? bukankah hanya sekadar kata-kata? Teman muslimmu yg lain , mengucapkannya kepada aku?


Muslim : Mungkin mereka belum mengetahuinya . David , kau boleh mengucapkan dua kalimah syahadah? dlm bahasa melayu pun tak mengapa .

Christian : Oh tidak ! saya tidak boleh mengucapkannya . Itu akan mengganggu kepercayaan saya selama ini .

Muslim : Kenapa? Bukankah hanya sekadar kata-kata? Ayuh , ucapkanlah .

Christian : Aku faham sekarang .

Haram Hukumnya mengucapkan Selamat Hari Natal/Christmas & Tahun Baru kerana ada dlm Hadith Nabi: "Barang Siapa yg Meniru, Mengucapkan Selamat kepada Agama Lain Bererti ia Telah Kafir & Neraka Jahanamlah Tempatnya"(HR.Bukhari Muslim)

Menghuraikan bahawa orang Islam tidak boleh meniru perbuatan yg bertentangan...



***************


Lalu guwa terus tekan button LIKE. Pagi-pagi dapat juga guwa ilmu yang bermanfaat. Thanks bro. 



P/S : guwa nak cakap sini kalau boleh biar lah apa yang kita post dekat FB tu dapat orang lain ambil iktibar. Paling tak pon kita dapat pahala. Senang je kerjanya kan? Online FB, and update apa yang bermanfaat. (:



3 comments:

Balqis Athirah said...

yap. betul cakap abg amin. mne boleh wish hari xmas. :)

amien mohd isa said...

bagus kalau dah tahu, good (:

mahriz said...

salam bro, nice post... lama guwa tak lepak blog lu der...