Wednesday, 29 June 2011

soalan pelik pasal isyrak dan mikraj ??soalan pelik pasal isyrak dan mikraj ??

Isyrak dan mikraj?pastinye semua kite tw peristiwa tu.yelah,dah jadi adat orang kite,msti setiap tahun buad sambutan isyak dan mikraj.penceramah pulak mesti citer benda yg same.rase rase korang dah boleh hafal kan text nye?

tapi penah tak korang terpikir nak tnye ustaz penceramah tu ape ape yang korang rase tak lojik??ce korang pkir kejap ade tak soklan soklan mengenai isyrak mikraj yang korang rase tak masuk akak?

Pecaye tak korang lau guwa cakap ade orang penah tnye mcm ney kt penceramah. Nie contoh soklan dye

''Emm ustaz,saye ade soalan nie,tapi malu nak ckp,takut kene gelak''
Ustaz tu balas balik 'cakap je,yang pnting jgn ade ape ape was was mengenai agma kite''

Then,dy pon lepas dah dpt green light dari ustz tadi terus tanye ''Nabi kan dibelah dada masa dia kecik2 dulu, dan ketika sblm israk mikraj. Persoalannya, kenapa perlu dibelah dan dicuci hati baginda? Bukankah Tuhan boleh je kasi bersih tanpa perlu dibelah dan dibasuh? Bukankah boleh saja dijadikan Nabi tu time lahir2 je terus hati bersih tanpa perlu dibelah dan dicuci hatinya? Jadi mengapakah berlaku peristiwa begitu?''

Panjang dan bersahaja soalan dye.guwa tegok ustaz ney releks semacam je.cool tngah kumpul idea laa tu kot.


Dah pkir pkir,ustaz tu pon balas dngan prtnyaan balik. ''Kenapa perlu Nabi Isa lahir daripada perut seorang ibu bernama Maryam? Bukankah Tuhan boleh saja kasi terus ada macam Nabi Adam?''

Semua orang menganguk tanda setuju.





Sambung ustaz. ''Maka, terpulanglah pada Tuhan nak menentukan macam mana. Boleh ke setiap benda kita persoalkan, misalnya kenapa panggil singa sebagai singa, bukan rimau bermahkota ke, apa ke… atau kenapa manusia ada satu hidung, tak dua hidung… kalau Tuhan bagi ada dua hidung, nanti kita dok pertanyakan juga awat dua hidung tak tiga hidung ke, satu hidung ke…
Juga, sebagai simbolik la..

nanti kalau takde peristiwa tu, hang dok pertikai gak betul ke hati nabi bersih. So peristiwa itulah untuk buat hang tahu hati Nabi bersih, coz malaikat dah cuci. Tapi bila ada peristiwa tu, hang persoalkan jugak''

Semua orang gelak skit.coz ustaz tu pnye cara ceramah sambil buad kelakar.

Jawapan dari ustaz tok soalan la├Čn lain 'Mengapa perlu di belah dada Nabi sedari kecil hanya kerana untuk menerima nubuwwah kerasulan? Jawapnya oleh kerana tempat terima wahyu itu hati dan hanya hati yang bersih sahaja wajar menerima wahyu maka hati itu perlu di bersihkannya dari sebarang kotoran.

Soalnya kenapa perlu mengadakan pembedahan bukankah Allah boleh perintahkan sahaja.Jawapnya itulah hikmah yang tersembunyi 1000 macam pengajaran.

Tahukah mereka Bapa kedoktoran itu Ibn Sina mendapat ilhamnya tentang teknik pembedahan dari mana kalau bukan dari peristiwa ini.Tahukah mereka hasil kajian modern juga tidak dapat menolak ubat bagi penyakit hati dan darah ialah dengan mengantikan darah baru yang bebas dari sebarang kotoran dan homoglobin.

Tahukah mereka teknik penyucian jiwa lewat yang dilakukan pelbagai aliran tasawuf dan sufi juga mengambil pendekatan ini.Tahukah mereka teknik psikologi juga memerlukan pemusatan pengosongan jiwa dari sebarang masalah sebelum jiwa yang lara itu di ubati secara psikologist. Kesemua teknik teknik ini di ambil hasil dari peristiwa tersebut.''

Begitulah jawapan penceramah atas soalan yg 'pelik' @ jarang di dengar.

Korang ade jugak ke soalan pelik nak tnye nti??

1 comment:

Dekcik said...

allah sgt berkuasa, mampu buat ape jew..thanks 4 story..